sâmbătă, 30 mai 2009

cap. 2 Langa coparsheu


Cerul era innorat. Lacrimi cadeau din ceruri asupra cortegiului funerar. Din temiteu* se auzeau bocete si din cand in cand cate-o suduiala ungureasca. Pishti statea in coparsheu**, nemiscat, cu ptelea pushcata pe el de la naposim si decanofor. Gyula pazea cosu cu colacei si cu monede de 5 forinti. O imagine trista, de ingropaciune.


De departe se zarea silueta unui gigant de 2 metri care se apropia cu pasi grabiti de locu in care se afla multimea. Se facu loc, si tanarul urias ajunse langa coparsheu. Toti priveau cu spaima spre cel care le putea curma suferinta dintr-o miscare a incheieturii. El era Igor.

Igor, varul primar al lui Pishti era plecat de mult de prin tara, lupta impreuna cu Pieile Rosii prin diferite parti ale lumii. Era mercenar. In timp ce se afla intr-o misiune ultrasecreta transmisa in direct de OTV, aflase cu stupoare de cele intamplate acasa. Atunci, in momentul in care a primit vestea, s-a suparat groaznic, a stat 3 zile in sfoara si a jurat ca se va razbuna! Acum e in permisie, liber pe strazile pe care a copilarit, in cautarea vinovatilor.

A inceput sistematic, prin drumul ce-l facea Pishti regulat inspre magazinul de paine. Nu a intampinat dificultati, nimeni nu l-a atacat, deci nu i-a gasit pe suspecti. Stand el linistit, cu spume la gura, vazu o cutie de proteine in camera lui Pishtiche. Citi pe ea provenienta si merse catre magazinul de produse pentru muschi. Acolo patrunse, il prinse pe patron, un profesoras pe la 29 de ani care umbla cu minore, ii rupse coloana in 3 locuri ca la cei vii, il calca putin cu varful bocancului pe fetisoara si apoi pleca.

Au trecut cateva saptamani de cand Igor rupea cu bataia pe oricine intalnea in cale. Oamenii erau disperati ca ar putea fi confundati de catre acest colos cu techergheii care ii brutalizau verisorul. Intreg cartierul era lovit de acest monstru.

Dupa 2 luni in care a batut ce-a prins, vazand ca cei vinovati ori s-au ascuns ori au fost ucisi de mult de catre el fara sa-si dea seama, isi facu valiza si se pregati sa plece inapoi in misiune.

Inainte insa de a pleca, merse la cimitir unde a ordonat stoparea ceremoniei pana la gasirea vinovatilor. Dupa 2 luni in care toti s-au oprit langa groapa, Pishti incepuse sa puta rau de tot. Gyula era lovit acum de o hepatita groaznica, Piri aproape ca nu mai respira, dar ploiaia cadea intr-una. Varsa si Igor ultimele sale lacrimi, iar apoi pleca, lasand familia indoliata sa-si ingroape mortul.

P.S.: Preotul era reformat. Acceptase numai forinti.


* cimitir
** sicriu

5 comentarii: